Senklassicisme 1825-1860

I 1830'erne begyndte man at udskifte de gamle bindingsværkshuse med nye bygninger. Man nøjedes dog med at opføre nye facader i mursten, mens bagsiden oftest blev stående som bindingsværkskonstruktion. Udvendige mure, der vendte mod gaden eller mod en nabogrund, skulle opføres i grundmur.

I 1840'ernes Århus begyndte klassicismen at ændre karakter. Husene var endnu beskedne i deres dimension, oftest to etager, men facaderne udførtes som regel med gennemløbende gesimsbånd under vinduerne.

 

C.G.F Thielemann (1803-1863)
C.G.F Thielemann kom til at stå centralt i overgangen mellem senklassicisme og historicisme. Selv var han klassisk skolet. Han havde efter akademitiden arbejdet som konduktør hos C.F. Hansen og G.F. Hetsch, men måtte senere tilpasse sig en ny tids arkitekturopfattelse. Det evnede han med stor indføling. I 1851 afløste han Gottlieb Bindesbøll som kgl. bygningsinspektør.

Thielemanns hovedværker er hovedbygningen på Wilhelmsborg og det gamle rådhus i Mejlgade. Derudover opførte han en række markante bygninger, som eftertiden har erstattet med nye.

 



Det gamle rådhus – opført af C.G.F. Thielemann i 1857. Bygningen er i hollandsk renæssancestil med en smuk loggiaarkade som et klassicerende element.


Portræt af C.G.F. Thielemann fra før 1830, udført af maleren Albert Küchler.


Wilhelmsborg hovedbygning – tegnet af C.G.F. Thielemann i 1844. Bygningens velproportionerede ydre og begge facaders fremspringende trefags midtrisalit og valmtaget taler et tydeligt klassicistisk sprog.