Principkort med de fire ringe.



Principsnit langs de fire ringe.

De fire ringe

De fire ringe, der er formet som store bueslag, fortæller om Århus' historie. Den første ring, helt inde ved domkirken, afgrænses af Graven, Volden, Sankt Clemens Stræde og Åboulevarden. Ringen følger det voldanlæg, der omsluttede byen i vikingetiden. Den anden ring følger Nørre-, Vester- og Sønder Alle. Her markerede en smuk træbeplantning i midten af 1800-årene byens grænse mod det åbne land. Den tredie ring blev anlagt for at sikre beskæftigelsen under 1930'ernes økonomiske lavkonjunktur. Den afgrænses af Nordre-, Vestre- og Søndre Ringgade. Yderst ude i forstæderne danner Vejlby-, Hasle-, Åby-, Viby Ringvej og Ringvej Syd den sidste fjerde ring.

Fælles for de fire ringe er deres form, men hver ring har sin særlige stemning og forløb. Den første ring virker umiddelbart helt flad. Et nøjere eftersyn viser dog, at der i Volden og Sankt Clemens Stræde er svage stigninger og fald. Den anden ring har både en markant stigning og et fald, hvor Vester Alle og Sønder Alle krydser den landtunge, der skyder helt frem til Åboulevarden. Den tredje og fjerde ring har store stigninger og fald, hvor Brabrand Ådal krydses og Holme Bjerge tangeres. Fra de to yderste ringe er der storslåede udsigter til Brabrand Ådal, bycentret, Mols og Århus Bugt.

Den indre ring ved Graven, den anden ring med Alle-gaderne samt den tredje ring fra 1930'erne har bymæssige rum med karakterfulde randbebyggelser. Sådan er det ikke ved den fjerde ring. Her er bebyggelsen opsplittet og vejen har støjvolde og intens trafik.



Den ydre ringvej ved Åbyhøj har løsrevet sig fra bebyggelsen.