Snit i Århus Å og Brabrand Ådal.

Århus Å – Brabrand Ådal

I sit løb fra Brabrand Sø til Århus Havn spænder åløbets rum fra det landlige til det bymæssige. Mod vest ved Brabrand Sø er rummet åbent og vidtstrakt. Fra Thorvaldsensgade til Århus Havn er rummet snævert og præcist afgrænset af bymidtens randbebyggelser.

Den stemning, der herskede i ådalen og de mange haver med små lysthuse, forsvandt, dengang åen blev overdækket fra Grønnegade til Europaplads. Efter ti års planlægning med henblik på en trafikal fredeliggørelse af bymidten blev Århus Å i 1995 atter blotlagt. Den store skepsis, der var knyttet til projektet, er forsvundet som dug for solen. Århus har fået sin å tilbage.

Det fritlagte åløb fra Immervad til Sankt Clemens Bro og strækningen fra Grønnegade til Vester Alle er i sit samspil med bebyggelsen af høj arkitektonisk kvalitet. Her er det vigtigt at holde stand over for Handelsstandsforeningens pæreskuder og markedsgøgl. Værdifuldt er også det grønne rekreative bånd med spredte træer og tagrørsbevoksning, der fra Brabrand Sø fører ind til Ceres' industrikompleks og fungerer som byens "grønne lunge".

 

 

 

 



I forbindelse med åens åbning er der skabt et nyt mødested med navnet Vadestedet.

 



Ved Åbrinkens Haveforening tæt på Vestre Ringgade er Århus Å landlig.

 



Åboulevardens popler danner et intimt bymæssigt grønt rum.

 

Åboulevardens form gør den overdækkede å nærværende.