Gotik 1200-1550

Den gotiske stil kom oprindeligt fra Frankrigs katedraler. Hvor det romanske byggeri kendetegnedes af granitstenskassemure og små vinduer, karakteriseredes det gotiske byggeri af teglstensmure, spidsbueformen og overhvælvede rum. Også i Danmark trængte gotikken kraftigt igennem. Den primære indflydelse kan aflæses i domkirkerne og i de talrige ombygninger af oprindeligt opførte romanske kirker. Der tilføjedes tårne, våbenhuse med murede blændinger og kamtakkede gavle. Desuden blev der ofte foretaget en indbygning af det gotiske krydsribbehvælv.

I middelalderen skete der i Århus en række store ændringer, der stadig i dag påvirker bybilledet. Nye gader, torve og bygningskomplekser fremkom. I 1100-årene var Århus endnu en vikingelandsby, men i 1200- og 1300-årene udviklede den sig til en middelalderby med en bykerne i centrum, domineret af domkirken, Store Torv og det daværende rådhus. I store træk blev den plan, der i dag kendes i den indre by, tænkt og skabt i middelalderen.

De to middelalderlige kirker, Vor Frue Kirke og domkirken, er stadig dominerende i bybilledet.

Middelalderens bygninger har overvejende været træ- eller bindingsværksbygninger. Kun i enkelte tilfælde udførte man bygninger i grundmur.

Domkirken, Sankt Clemens
I ældre tider lå der højst sandsynligt en trækirke på stedet, hvor domkirken, Sankt Clemens, ligger i dag.
I 1197 påbegyndte biskop Peder Vognsen en byggeproces, der skulle komme til at vare i flere århundreder; byggeriet af byens nye storslåede domkirke, Sankt Clemens.



Domkirken, Sankt Clemens.
Set fra det "nye" Store Torv.

 



Der er kun bevaret få fragtmenter fra den gamle romanske domkirke. Et af de vigtigste er den midterste gravsten, der er indmuret i korrundningens ydermur.

 

Den oprindelige kirke, en teglstenskirke, blev udformet i romansk stil og var næsten lige så stor som den nuværende gotiske bygning. Domkirken opførtes som en treskibet basilika med stærkt fremspringende korsarme.

I tiden fra kort før midten af 1400-årene formedes den gotiske kirke ved en gennemgribende ombygning af den oprindelige romanske kirke. Koret og vestpartiet blev helt ombygget. I vest blev et mægtigt tårn opført, og tårnet flankeredes af to gravkapeller. Efterfølgende blev den romanske kirke forhøjet, midterskibet blev forlænget og stjernehvælv indbyggedes. De oprindeligt rundbuede vinduer blev afløst af spidsbuede, gotiske vinduer. Tværskibet med østkapellerne og langhuset hviler den dag i dag på de romanske mure.