Bugten, bakkerne og byen
Århus ligger ved Jyllands østkyst. Byen er placeret der, hvor de stærkt kuperede morænebakker møder Arhus Bugt. Modsat de østjyske fjordbyer ligger Århus med direkte visuel kontakt til Kattegat i et landskabeligt rum, hvor bugtens vandflade danner "gulv", og morænebakkerne og kystklinterne bugten rundt danner afgrænsende "vægge". Rummet er defineret af de markante kystpartier, der strækker sig nordpå fra Norsminde over Fløjstrup, Marselisborg, Risskov og videre rundt i Kalø Vig over Skødshoved, Begtrup Vig og til Helgenæs. Mod sydøst åbner det store landskabelige sceneri sig mod Kattegat, dog delvist afgrænset af bakker og klinter på Satnsø og Tunø. Hele dette landskabelige rum opleves under et. Men på samme måde som fjordbyerne ligger byen der, hvor et betydeligt vandløb udmunder - med det historiske centrum hævet på en flad banke nord for vandløbet.

Kontakten mellem bugtlandskabet og byen er stadig intakt flere steder, især fra Strandvejen og cykelstien ved Risskov, men også fra arealerne omkring Toldboden ses bugten fra byen. Disse og andre værdifulde udsigter er athængige af havnens udvikling. Havnen, der oprindeligt udgjordes af åens munding, er nu vokset ud i bugten som en by for sig. Denne selvforvaltende bydannelse, anlagt ligesom på en platform i fort-sat vækst, bliver mere og mere karakteristisk for det landskabelige rum. For få årtier siden var det stadig byen Århus, der med sit bymassiv og sine tåme udgjorde det arkitektoniske tyngdepunkt set fra bugten. Nu er havnen, i konkurrence med byen og Studstrupværket, ved at blive den dominerende arkitektoniske faktor.



De skovklædte skrænter syd og nord for Århus indrammer bycentret og danner "vægge" mod bugten. Kig fra "Ørnereden" mod havnen.