Egådalen, hvis ydre område i stenalderen var en fjord, er den østlige afslutning på en af de store tunneldale dannet under isens afsmeltning. Egåen var oprindelig Lyngbygård Å's forlængelse, men området omkring Mundelstrup hævedes med tiden og blev vandskel, hvilket betød, at Lyngbygård Å skiftede retning mod syd. Derfor udløber Egåen i dag fra Geding Sø. Herfra løber åen over en relativ kort strækning gennem områder af stor landskabelig værdi. Ligesom Århus Ådal har også Egå-dalen været en betydelig lokaliseringsfaktor for bosættelser. De betydelige landsbyer Egå og Vejlby ligger direkte ved ådalens brede østende - nær den tidligere fjords udmunding. Også landsbyerne Lisbjerg, Terp, Lystrup, Kasted, Skejby og Geding ligger med direkte adgang til dalen.

Dalen ved Geding Sø er smuk og markant. Strækningen gennemløbes også af jernbanen, der her på smukkeste vis føjer sig i landskabet. Gen-nem Kasted Mose løber åen helt tæt ind til landsbyen Kasted- en gammel sammenhæng mellem vandløb og bebyggelse. Der, hvor terrænet falder lidt mere og hvor åen slynger så stærkt, udnyttede Nymølle, Rødemølle og Gråmølle vandkraften. Dette smukke landskab domineres i dag af forstædernes industriområder og Randersvej, der højt hævet overskærer ådalens vide landskabelige rum. Syd for Terp løber åen ud i det brede, åbne engareal - den tidligere fjordarm. Dennes vestende udgør stadig en smuk landskabelig oplevelse. Forstadsbebyggelsen holder sig oppe på morænebakken mod syd, og mod nord har man endnu kig til opdyrkede marker på skråningerne. Grenåbanen, der på forbilledlig vis følger kanten mellem det flade engareal og bakkerne, føres her over ådalen.

I de ydre områder af Egådalen, hvor strandvolde naturligt er blevet opbygget gennem tiden, støder bysamfundet sammen med landskabs-trækkene på forskellige måder. De hævede strandvolde - feddet - er bebygget med parcelhuse.

Egåen og dalen



Man kan stadig opleve de åbne og vide engarealer i Egådalens østlige dele. Her det kig over arealerne mellem Lystrup og Terp.

 

Landsbyen Geding ligger højt ved kanten af ådalen.

 

De lukker for den visuelle kontakt mellem ådalen og bugten. Dette forhold forstærkes af opfyldninger og reguleringer. Dominerende elementer i denne del af ådalen er eksempelvis lossepladsanlæg, tekniske anlæg og voldsomme opdæmninger til udnivellerede vejanlæg. Passerer man Egådalen via Grenåvej er det vanskeligt at opfatte denne engang så store og dominerende dal.