Nyklassicisme 1915-1935

Nyklassicismen hører hjemme i årene efter den første verdenskrig og frem til begyndelsen af 30'erne. Stilen opstod som en reaktion mod det romantiske og det brogede, som i årene inden prægede byggeriet.

Nyklassicismens unge arkitekter engagerede sig i socialpolitiske problemer. Man interesserede sig for bebyggelsesplaner og skabte billige, men smukke løsninger til boligkarreer, enkelthuse, rækkehuse, offentlige bygninger og monumentalbyggerier. I deres arkitektur ønskede nyklassicisterne klarhed, logik og kunstnerisk sammenhæng. Klassicisten arkitekt C.F. Hansen var forbilledet.

Nyklassicismens arkitektur er godt og smukt repræsenteret i Århus. Banegårdspladsen med dens randbebyggelse og selve banegården danner ramme omkring ankomsten til byen, en plads i de store traditioners ånd. Nyklassicismen optræder også flittigt i andre af byens kvarterer. Bydelen Frederiksbjerg med udgangspunkt i Hack Kampmann og ingeniør Ambts smukke byplan fra 1898 blev opbygget på kort tid. Området er markant præget af store sammenhængende karrebebyggelser opført i nyklassicismens ånd.

Eggert Achen (1860-1912)
Eggert Achen havde i sin ungdom været konduktør hos Ferdinand Meldahl og Vilhelm Dahlerup. I 1895 flyttede han til Århus. Blandt hans mest kendte bygninger i Århus er logebygningen for Frimurerordenen, et tre-etagers hvidkalket palæ, Christiansgade 6. Derudover har han tegnet de to kendte restauranter i Marselisborgskovene, Varna og Ørnereden.

Christian Frühstück Nielsen (1878-1956)
Christian Frühstück Nielsen er en af de første arkitekter, der er født og opvokset i Århus. Han stiftede tegnestue i byen i 1908. Han har tegnet en del fine, nyklassicistiske bygningsværker i byen, bl.a chokoladefabrikken Elvirasminde, Klostergade 32-34, beboelsesejendommen Borgporten ved Pustervig, et stort antal etageejendomme og enfamiliebyggerier.

Hjalmar Kjær (1872-1933)
I Hjalmar Kjærs produktion træder specielt to bygningsværker frem, Skansepalæet og pakhuset på kornpieren i Århus Havn. Skansen, beliggende ved Strandvejen, er et stort, tungt og oplevelsesrigt byggeri, der afslutter midtbyens tætte bebyggelse. Huset opstod som en del af 1909-landsudstillingen.

 

Thorkel Møller (1868-1946)
I 1890'erne arbejdede Thorkel Møller hos Martin Nyrop med opførelsen af Københavns Rådhus. Sidenhen arbejdede han som konduktør for Hack Kampmann med Århus Teater, inden han nedsatte sig som selvstændig arkitekt i Århus. Møller opførte bl.a. Marselisborg og Sankt
Josephs Hospitaler, Ny Jydske Købstadskreditforening på Åboulevarden og en lang række beboelsesejendeomme.

Frederik M. Draiby (1877-1966)
Stadsarkitekt Frederik Draibys rækkehusbebyggelser og dobbelthuse er præget af Bedre Byggeskiks enkle udtryksform. En fin nyklassicistisk karre i Trepkasgade, en række dobbelthuse ved Marienlund, et karakterfuldt stykgodspakhus ved siden af toldkammerbygningen og Århus Kommunes badeanstalt og svømmehal ved Spanien er Draibys værker.

Thomas Havning (1891-1976)
Havning, der som andre af tidens lovende arkitekter var ansat hos Hack Kampmann i årene1916-19, har afsat markante spor i bybilledet. Ikke mindst med reguleringen af Bispetorvet ved Århus Domkirke i årene 1918-21. Ved denne regulering blev torvets uregelmæssigt placerede bygninger bundet sammen til en helhed. Et markant bygningsværk fra hans side er Sankt Markus Kirken.

Axel Høeg-Hansen (1877-1947)
Axel Høeg-Hansen er en meget central person i dette århundredes århusianske arkitekturhistorie. I 1909 var han ansat hos Anton Rosen som konduktør på landsudstillingen. Da udstillingen sluttede, bosatte han sig i Århus og tegnede i de følgende 40 år projekter præget af arkitektonisk fantasi og stor forståelse for udviklingen i datidens heftige internationale arkitekturdebat.

I 1917 tegnede han den første karre i byen, som blev projekteret af samme arkitekt, en karre på hjørnet af Ingerslevs Boulevard og Harald Jensens Plads. Han er også arkitekten bag smukke byggerier som Århus Kunstbygning i J.M. Mørksgade, Århus Stadion på Stadion Alle, Århus Havns administrationsbygning på Slipvej, Banegårdspladsen og en række smukke, nyklassicistiske ejendomme i nærheden af banegården.



Administrationsbygning for Århus Havn på Slipvej – tegnet af arkitekt
A. Høeg-Hansen i 1920.

 



Århus Kunstbygning – tegnet af arkitekt A. Høeg-Hansen 1916-17.

 



Restaurant Varna, Marselisborg Skov – tegnet af arkitekt Eggert Achen i 1908.

 



Steen Billes Torv 12, 14 og 16 – tegnet af arkitekterne A. Høeg-Hansen og Chr. Frühstück Nielsen i 1910.

 



Skansen, Strandvejen 34-36 – tegnet af arkitekt Hjalmar Kjær i 1908

 



Rækkehusbebyggelse P.M. Møllers Vej – tegnet af arkitekt Fr. M. Draiby i 1925.

 



Pakhuset på kornpieren, Århus Havn – de gamle købmandsbyers galvhustype anes som motiv. Tegnet af arkitekt Hjalmar Kjær, 1926.

 



Sankt Markus Kirke, Sankt Marcus Kirkeplads – tegnet af arkitekt Thomas Havning i 1935.