Bebyggelsesmønster
Volden

Som navnet antyder er det sandsynligt, at Volden allerede eksisterede i den befæstede vikingeby som en del af den gade, der løb langs voldanlæggets inderside. Efter mange års forfald har Volden i 1997 fået status som en af Århus´ bedste butiksgader med avanceret, ung mode, boligindretning og cafeliv.

Voldens kurve løber fra Graven i nord til Store Torv i syd. Ved mødet med bebyggelsen Borgporten tangerer Volden et torveagtigt rum, der kaldes for Pustervig. Torvet markerer en grænse mellem lav 1800-tals bebyggelse og høj 1900-tals bebyggelse.

Første del af Volden ved Graven indledes med et svagt tragtformet rum, der introducerer de indbyrdes brat forskudte bygninger og den smukt reflekterende brostensbelægning. Voldens sidste del mod Store Torv er med den høje bebyggelse på snorlige linier tydeligvis planlagt. Skalaspringet fra lav til høj bebyggelse opleves intenst i det snævre gaderum, der har McDonalds neorationalistisk inspirerede facade på Store Torv som bagtæppe.

Enkeltvis er Voldens huse ikke noget særligt, men i deres helhed er bebyggelsen værdifuld. Bygninger af høj kvalitet er Rosensgades hjørne fra 1682 og Borgportens massivt murede krop, der i sit samspil med den rigt dekorerede, pudsede bebyggelse mod domkirken tydeliggør storbyens puls og elegance. Særlig smukt kommer temaet til udtryk i butikkerne med de elegant buede hjørner og i Borgportens glasoverdækkede arkade.

Volden er en værdifuld gade på grund af det smukke forløb, den historiske forankring og spændingen mellem nyt og gammelt.



Volden tangerer den gamle vikingevold.

 



 

Voldens smukke brostensbelægning og kantstene tydeliggør gaderummets oplevelsesrige forløb.