Bebyggelsesmønster

Møllestien og skalaspringet ved Blegdammen.
Møllestien

Navne som Møllestien, Møllegade, Mølleparken og Blegdammen fortæller om 1800-årenes mølleindustri, der udnyttede det opstemte åløb. Mellem de grønne haver langs åen var der adgang til en nordre og søndre blegeplads. I 1997 er Møllestien med de oprindelige boliger for småkårsfolk et eftertragtet boligområde.

Møllestien løber på det flade terræn parallelt med Århus Å og Vestergade. Gadeforløbet, der ved Mølleparken indledes med en lille tragtformet rumdannelse, drejer svagt via to knæk. Når man betragter Mølleparkens flade, fornemmes vandet, mens skalaspringet ved Blegdammen giver mindelser om 1800-årenes tætte brokvarterer. Trods indkig og antastelse af privatliv i de små gårdrum er mødet med Blegdammens store skala ikke uden rumlig og arkitektonisk kvalitet.

De lave gadehuse viser med deres størrelse og enkle detaljer, at de oprindelige beboere var småkårsfolk. Sådan er det ikke i 1997. De små eftertragtede huse er karakteriseret ved vedligehold og pyntelig orden. Mellem husene spænder en smukt reflekterende brostensbelægning, der i et bånd langs husene er udført med runde piksten.

Møllestien er trods den lidt for maleriske stemning af frilandsmuseum et værdifuldt eksempel på tidligere tiders bebyggelsesmønstre og levevilkår.
Skalaspringet mellem Blegdammen og Møllestiens bebyggelse er dramatisk.