Bebyggelsesmønster

Aarhus Universitet.
Aarhus Universitet

Efter en modningsperiode på mere end 200 år blev "Universitetsundervisning i Jylland" oprettet i Århus i 1928. Året efter gik man i gang med universitetsbyggeriet. Haveanlægget blev tegnet af C.Th. Sørensen, mens bebyggelsen blev formet af Kay Fisker, Povl Stegmann og C.F. Møller. I 1997 er Universitetsparken og de første bygninger fra 1930'erne stadig intakte, men kraftig udbygning og dramatisk øgede krav til parkering truer den fine balance mellem bebyggelse og landskab.

Aarhus Universitets første afsnit omkranser i et forløb af smukt sammensatte bygningskroppe Universitetsparkens slugt fra Ringgaden mod øst. Senere afsnit mod Langelandsgade er udbygget efter et princip med store parkeringsarealer mellem rationelt formede længehuse. De fineste kig fås fra Bartholins Alle. Herfra er der udsigt til slugtens afslutning i Amfiteateret og Aulaen, der sammen med Bogtårnet giver området karakter og identitet. Fra Aulaens bastion og Amfiteateret er der udsigt til den smukt formede Universitetspark, mens man i Vennelystparken kan opleve en mere dramatisk slugt med forfald og et urskovsagtigt vildnis nær Århus Kunstmuseum.

Et nøjere studium viser hurtigt, at der bag den jyske snusfornuft ligger en dyb gæld til den internationale funktionalisme. Det ses tydeligt ved bygningernes skarpt skårne form, vinduernes placering, de spinkle vinduesrammer af metal og de tynde altandæk. Brugen af grønne klatreplanter er også noget særligt. I forhold til 1990'ernes økologiske eksperimenter er brugen, hvad angår form, præcision og farvevalg, eksemplarisk.

Den konsekvente materialeholdning, de skarpt skårne bygningskroppe, samspillet mellem bygninger og landskab og tydeliggørelsen af slugten er så begavet komponeret, at Aarhus Universitet hører til blandt Danmarks mest værdifulde bebyggelser. Der er i den forbindelse god grund til at rose for modet til at fastholde den godt 60 år gamle arkitektoniske linie.

Aarhus Universitets imponerende hovedbygning afslutter en landskabelig slugt.

Samspillet mellem haveanlæg og bebyggelse er eksemplarisk.

 



Snit – Aarhus Universitet ved Aulaen.