Bebyggelsesmønster
Poul Martin Møllers Vejs længehuse er disciplinerede.
Poul Martin Møllers Vej

Nord for Botanisk Have blev der i 1925 med F.M.R. Draiby som arkitekt bygget nødhjælpsboliger for at kunne klare efterspørgslen fra de mange tilflyttere, der kom til Århus. I 1997 fungerer de gamle nødhjælpsboliger, efter en eksemplarisk renovering, som genhusningsboliger i forbindelse med byfornyelse. Vejens øvrige bebyggelse af dobbeltvillaer og almennyttigt etagebyggeri er opført i 1920'erne og i 1950'erne.

Poul Martin Møllers Vej løber fra Vestre Ringgade til Paludan Müllers Vej hen over en dobbeltkrum flade med fald mod øst og vest. Gadens bebyggelsesmønster overskues bedst fra Vestervangs øverste altangang.

Set under et er Poul Martin Møllers Vejs bebyggelse af høj arkitektonisk kvalitet, men de fint formede, pudsede dobbeltvillaer og de murede blokke står alligevel i skyggen af den velproportionerede, okkerfarvede husrække langs vejens sydside. De velbyggede, disciplinerede længer viser samtidig fint nuancerede variationer. Husrækken brydes af gavlpartier, der både giver rytme og formidler terrænets fald mod øst. Den orden, der opnås med vinduernes og indgangspartiernes faste rytme, følges også ved bebyggelsens udearealer. Mod gaden giver ny træbeplantning, grønne plæner og karakterfulde trappesten en halvoffentlig zone, mens smalle, dybe haver mod syd tidligere gav privatliv og udsigt til Holme Bjerge. Den udsigt blev i 1970'erne ødelagt ved opførelsen af Vestervangs dominerende etageboligbyggeri.
Poul Martin Møllers Vej er trods den talentløse udformning af mødet med Paludan Müllers Vej værdifuld med sin velbyggede længehusrække.

Ny beplantning og trappesten danner en halvoffentlig zone.