Bebyggelsesmønster
Finnebyen

Finnebyens små træhuse, der ligger i Bornholmerkvarteret nordvest for Hasle Ringvej, blev opført som nødhjælpsboliger umiddelbart efter 2. Verdenskrig. I 1997 er de fleste huse i det populære forstadskvarter udvidet med tilbygninger.

Finnebyens bebyggelsesplan, der er udformet som en trekant, ligger på en svagt skrånende flade. Når man besøger Finnebyen, er det ikke de stort tænkte vuer, der møder en. I stedet giver de korte, hækomkransede stikveje og de farvestrålende træhuse, der er varieret placeret med gavlen eller langsiden mod vejen, intime ofte overraskende rumforløb.

Det enkelte træhus på 54 m2 har med sin enkle bygningskrop, bræddebeklædningen på klink, de grå eternittage, de omhyggeligt formede indgangspartier og de hvide vinduesrammer de samme karaktertræk, som kendes fra den danske, funktionelle traditions små, murede enfamiliehuse. På den baggrund er de mange tilbygninger set ud fra et arkitektonisk synspunkt betænkelige, fordi husenes proportioner radikalt ændres. Hvor galt det kan gå ses tydeligt, hvor der er tilføjet nye, murede gavle, eller der er bygget til med build-up tag.

Østerlarsvej 17 skiller sig ud med en overbevisende tilbygning, der er formet som en lille selvstændig hytte. Den nye trappe er et fint eksempel på, hvordan indgangspartiet kan udnyttes som et opholdsareal. Men ikke nok med det, med farvevalget, materialevalget og detaljernes udformning er slægtskabet mellem hovedhus og tilbygning på eksemplarisk måde tydeliggjort.

Samlet vurderet er der trods uheldigt vedligehold og arkitektonisk skæmmende tilbygninger stadig værdifulde eksempler på Finnebyens oprindelige miljø og arkitektur.


Velproportionerede bygningskroppe danner oplevelsesrige rum.


Eksempel på vellykket tilbygning.


Med hække og bebyggelse dannes intime grønne rum.


Snit – Finnebyen ved Østerlarsvej.

Det sorte finnehus viser hvor enkelt det kan gøres.