Udsnit og dele


Sankt Clemens Bro og Sankt Clemens Torv.
Sankt Clemens Bro og
Sankt Clemens Torv


Den sammenhæng, der er mellem det historiske bycenters torve og byens hovedstrøg, Søndergade og Ryesgade, er kun knapt 100 år gammel. Det ældste, sammentegnede matrikelkort fra 1865 viser et regulært torv med navnet Kjødtorvet, hvor Sankt Clemens Torv er i dag. Kjødtorvet var omsluttet af bebyggelse på tre sider, mens den fjerde side mod domkirken var åben og i direkte forbindelse med Store Torv. Først med etableringen af Bispetorv i 1880 og bygningen af Sankt Clemens Bro i 1884 fik rumdannelsen Sankt Clemens Torv og Sankt Clemens Bro den funktion og form, vi ser i 1997.

Sankt Clemens Bro og Sankt Clemens Torv skaber med passagen over Århus Å forbindelse mellem den sydlige landtunge og det historiske bycenters lavtliggende flade. Fra Sankt Clemens Bro er der fine kig til domkirkens tårn, der står som fixpunkt. Endvidere er der fra broen udsigt til havnen, den åbnede å, Vadestedet og Fiskergades kurvede forløb. Fra Sankt Clemens Torv er der udsigt til Bispetorv med domkirken og Århus Teater som to kraftfulde pejlemærker.

Sankt Clemens Bros og Sankt Clemens Torvs randbebyggelse etablerer et rum, der på solrige dage har et stænk af europæisk storbystemning. Randbebyggelsen med Wormhus 11, Bropalæet 15 og17, Rømerhus 8 og Clemensborg er en helhed. Den nye bros omhyggelige detaljering og bestræbelserne på at trække lys ned til Åboulevardens mørke underetager er sympatisk. Trods disse kvaliteter ville Sankt Clemens Bro dog vinde ved en ændring af det eksalterede, postmodernistiske farvevalg. Et skift fra lyseblå til en klassisk koksgrå ville gøre underværker. Mødet med Bispetorv er diffust. Her hjælper den fine hjørnebygning med den elegante marmorfacade ikke meget. Når man står med front mod Bispetorvets parkeringsplads og domkirken, bliver savnet af den legendariske Kafé Rozzi og den gamle træbeplantning mærkbart.

Forløbet Sankt Clemens Bro, Sankt Clemens Torv er med sin intense storbystemning, det dramatiske møde med domkirkens murede krop og den niveauforskudte passage af Århus Å af høj arkitektonisk kvalitet. Krydset mellem land og vand giver stedet identitet og solid forankring i historien.

 



Sankt Clemens Bro og Sankt Clemens Torv hører til byens bedste opholdssteder, når solen får magt.

 



Udsigt til den åbnede å set fra Sankt Clemens Bro.

 



Udsigt til Fiskergades smukt slyngede forløb set fra Sankt Clemens Bro.

 



Snit ved Sankt Clemens Bro, der formidler terrænspringet mellem Åboulevarden og Søndergade.