Bygninger til handel, håndværk og industri

Egentlige bygninger for detailhandlen synes ikke at eksistere før hen imod sidste århundredskifte. I landsbyerne foregik detailhandel med lokale produkter fra boder eller på bestemte markedspladser.

Oprettelsen af landets første brugsforening i 1866 regnes for begyndelsen til andelsbevægelsen i Danmark. Stifteren, provst H.C. Sonne, ønskede herigennem at bidrage til en løsning af datidens sociale problemer. En lang række små brugsforeninger er bevaret i de århusianske landsbyer. Som et resultat af en udvikling, der går små forretninger imod, er størstedelen desværre lukket i dag. Det samme gør sig gældende for en lang række af de små landsbybagere, -slagtere m.m., der i første halvdel af 1900-årene befolkede landsbyerne.

I et bygningshistorisk perspektiv er handel og industri to sammenhængende størrelser. I middelalderen var der ikke industri i Danmark. Håndværk i alle afstøbninger var derimod udbredt og sporer man industriens moderne grene tilbage til deres førindustrielle oprindelse, støder man på alle disse gamle håndværksfag.

Tidligere lå der en lang række vind- og vandmøller i Århus Kommune. Af mølletyperne var vandmøllen den ældste, og går man en tur langs vandløbene i kommunen, findes talrige spor af disse tidlige industrier. Ikke i bygningslevn, men i rester af dæmningerne, der stemmede op for vandet. Moesgaard Skovmølle er et eksempel på en sådan vandmølle.

Der findes meget få velbevarede industribygninger i kommunen fra industrialismens første århundrede. I sagens natur dækker industribygningen en del af bygningsbestanden, der altid har skullet indordne sig nye innovationer. Funktionelt betingede bygningsændringer har derfor hørt til dagens orden.

Købmandsbutik, Storskovvej 78, Ormslev Stationsby – med udgangspunkt i den danske nationalromantik spiller den gamle købmandsgård en stor rolle i byens arkitektur.

Til top



Det tidligere Borum Bageri, Bysvinget 14 – bageriet er i dag nedlagt og indrettet til beboelse.

 



Den tidligere Lillering Brugsforening, Storringvej 1.

 



Segalt Mølle, Løgten – den blev bygget i 1854 og udstyret med seks vinger. I 1878 byggedes der et stuehus. Møllen er fredet i klasse A.

 



Den tidligere Tilst Smedje, Bysmedevej – bygningen ligger sammen med skolen ved den gamle forte. Den er opført i kløvede, tilhugne kampestenskvadre lagt i skifer.

 



Tidligere karetmagerværksted, Bysvinget 5, Borum – trods en række ombygninger er dette hus et stykke interessant kulturhistorie for byen.

 



Moesgaard Skovmølle, Skovmøllevej 51 – de talrige bække og åløb i skovene syd for Århus er, næsten lige så langt historien rækker, blevet udnyttet ved anlæg af vandmøller. Første gang arkiverne fortæller om møllen er i 1590.

 



Den tidligere Malling Korn- og Foderstofforretning, Stationspladsen 4, Malling – den gamle lagerbygning opført i rødmalet træ. Bebyggelsen omkring stationen er en velbevaret helhed med store værdier.