Landsbyerne og landskabet
Spørring

Spørring ligger omkring en dal, der gennemstrømmes af Spørring Å. Den tidligste bydannelse ligger på sydsiden af åen, koncentreret omkring kirken, der ligger hævet på en banke.

Spørring kendes tilbage til 1306, hvor byen benævnes som Spyrind.

Byen er karakteriseret som en slynget vejby, og den ældre gårdbebyggelse lå omkring kirken, hvor vejene mod Randers, Århus og Mejlby mødtes. Hovedparten af de ældre gårde lå nord og øst for kirken, mens husbebyggelsen lå samlet i et lille forløb sydvest for kirken.

Det gamle vejnet og enkelte af de gamle gårde har bevaret deres placeringer i byen. Men bebyggelsen er primært præget af den byudvikling, der fandt sted omkring 1900 langs landevejen mellem Århus og Randers.

Langs den gamle landevejs slyngede forløb findes et særdeles velbevaret bebyggelsesforløb med lave og tidstypiske gadehuse fra tiden omkring 1900.

Langs den gamle landevej er et velbevaret bebyggelsesforløb med en række tidstypiske gadehuse med karnapper, frontkviste og murværksdekorationer.

 

Til top
Bebyggelsen er domineret af grundmurede huse med frontkviste, karnapper og rigt detaljeret murværk.

Den tidligere landsbykarakter opleves tydeligst i området nord og øst for kirken, hvor de gamle gårde sammen med beplantningen og kirken danner en velbevaret og fortællende helhed. Kirken kan med sin centrale placering ses fra næsten alle steder i byen. Kirkens karakteristiske tårn blev tilføjet i 1935.

Det velbevarede bebyggelsesforløb med den store koncentration af tidstypiske gadehuse fra tiden omkring 1900 er en særlig kvalitet for byen.