Landsbyerne og landskabet
Vorre

Vorre har en usædvanlig smuk landskabelig placering på toppen af en morænebakke. Den højtliggende placering giver mulighed for flotte udsigter over det storslåede landskab, der falder mod Kalø Vig. Byens profil er domineret af den gamle mejeriskorsten, der er specielt fremtrædende fra Vorrevej fra vest samt ved indkørslen til byen fra Kirkemosevej.

Vorre kendes tilbage til 1245, hvor byen benævnes som Wortu. Den er karakteriseret som en rektangulær, reguleret vejforteby, og den ældre gård- og husbebyggelse har sandsynligvis ligget regelmæssigt placeret omkring en fortelignende gade.

Det rumdannende bebyggelsesforløb langs Vorrevej med en småhusbebyggelse fra tiden omkring 1900, og det markante andelsmejeri Lykkesholm er karakteristisk for byen. Mejeriet, der blev oprettet i 1890, har bevaret sin hovedform samt den høje mejeriskorsten, og anlægget er et af kommunens bedst bevarede mejerier af denne type. Mod øst danner to ældre gårde og store fritstående træer en smuk indramning af udsigten mod Kalø Vig.

Byen afgrænses meget smukt mod det åbne land af fem gårde. De to østligste har bevaret deres oprindelige placering i byen.

Det meget smukke samspil mellem bebyggelse og landskab gør Vorre til en værdifuld helhed.



Fra den højtliggende landsby er der en smuk udsigt mod Kalø Vig. De to gårde, der indrammer udsigten, er de to eneste gårde, der ikke er udflyttede.



Skorstenen på mejeriet Lykkesholm karakteriserer byen vidt omkring, og mejeriet danner en markant afslutning på Kirkemosevej mod syd.

 

Til top