Landsbyerne og landskabet



Hovedbygningens arkitektoniske udtryk har sit forbillede i den danske renæssance. I herregårdsbyggeriets sidste store periode opførte og ombyggede man en lang række herregårde i historiske stilarter. Vosnæsgård udgør et smukt og velbevaret eksempel på denne periodes herregårdsarkitektur.

Vosnæsgård

Vosnæsgård ligger i en smuk landskabelig sammenhæng i overgangen mellem Vosnæsgård Skov og de store herregårdsmarker, der falder ned mod Kalø Vig. Nord for gården er en langstrakt øst-vestgående lavning, hvorigennem Hulbækken har sit løb. Det skrånende terræn er elegant udnyttet til anlæggelsen af en terasseret have nord for hovedbygningen.

Vosnæsgård kendes tilbage til middelalderen som hovedgård i landsbyen Vosnæs. I 1725 blev en trefløjet bindingsværksbygning opført på stedet, og antagelig blev den terrasserede have også anlagt på dette tidspunkt. I 1850 blev dette anlæg afløst af en trefløjet, grundmuret hovedbygning i en etage. Hovedbygningen fik sit nuværende udtryk i 1897, hvor C.F.H. Knuth lod hovedbygningen ombygge ved arkitekten August Klein.

Kernen i det sammensatte anlæg er den fornemme hovedbygning, der ligger i overgangen til den lille lavning mod nord. Hovedhuset er opført i to etager og prydes af en gennemgående frontkvist med vælske gavle. Den hvidkalkede, teglhængte hovedbygning flankeres af to lavere sidefløje, der ligger lidt forskudt i forhold til hovedhusets akse.

Til top
Den terrasserede barokhave har i dag præg af en engelsk landskabshave, der ligger i en fin sammenhæng med det lavtliggende vådområde, der omkranses af skoven mod nord.

Langs Vosnæsvej ligger nogle bygninger, der klart knytter sig til godset, og mod øst danner den store, fornemme kampestenslade et effektfuldt punktum for herregårdsbebyggelsen.