Landsbyerne og landskabet



Langs Elstedvej syd for den gamle forteplads er et smukt forløb af lave, enkle småhuse.

Elsted

Elsted ligger højt placeret i et bakket morænelandskab, der åbner sig mod syd, hvor terrænet falder mod Lystrup og Egådalen. Den landskabelige placering opleves tydeligst nord for byen, hvor der fra det bakkede landskab er en smuk udsigt mod Århusbugten. Den lille tætte kirke med det karakteristiske tårn ligger hævet på en lille banke og kendetegner byens profil i det bakkede landskab.

Elsted kendes tilbage til 1374, hvor byen betegnes som Elstedt Mark. Landsbyen kan karakteriseres som en uregelmæssig vejforteby, og den tidligere gård- og husbebyggelse lå omkring en irregulær, fortelignende gadeudvidelse i byens nordlige del samt langs Elstedvej mod syd.

Den gamle landsby er delvist afgrænset fra de omkringliggende parcelhusområder af grønne arealer. Man oplever således stadig den gamle landsby som en selvstændig struktur. Den gamle forte er indenfor de sidste årtier delvist bebygget med parcelhuse, men den nordlige del er endnu bevaret som en åben grønning. Det gamle gadekær er bevaret i den sydlige del. Foran kirken er der en meget fin og enkel lille plads.
Til top
Tre af de gamle gårde har bevaret deres placering i byen, og den nordligste danner en fin afslutning på byen. En stor, markant kampestenslade ligger i et fint samspil med den åbne grønning, der er den sidste ubebyggede del af den gamle forte.

Elsted er den kulturhistoriske kerne i et større område med boligbebyggelse uden bymæssig identitet.