Landsbyerne og landskabet



Forten i Lillering er bevaret som en åben grønning i et smukt samspil med den ældre gårdbebyggelse.

 

Lillering

Lillering er beliggende i et småbakket landskab imellem Lyngbygård Ådal og Tåstrup Mose, der er den vestligste del af Århus Ådal. Hammelbanen passerede tidligere sydvest for byen, og jernbanedæmningen præger endnu landskabet.

Lillering kendes tilbage til 1263, hvor byen benævnes som Lille Rings Marck. Landsbyen er en uregelmæssig vejforteby, og den tidligere gård- og husbebyggelse lå omkring en fælles forte og langs Storringvej mod vest.

Oplevelsen af Lillering er domineret af den gamle forte, hvor den vestre del endnu ligger som en åben grønning, der omkranses af de gamle gårde. Mod syd afgrænses forten af et særdeles flot bebyggelsesforløb med to af de ældre gårdanlæg opført i henholdsvis kampesten og bindingsværk. Her oplever man fortens oprindelige karakter, udtryk og kvaliteter. Mod nord afgrænses forten af Storringvej og et bebyggelsesforløb, der er domineret af et fornemt grundmuret gårdanlæg fra midten af 1800-årene med velbevarede udlænger og en markant alle.

På den nord-østligste del af forten ligger byens forsamlingshus, brugsforening og skole; tre fælleshuse fra begyndelsen af dette århundrede.
Til top

Langs Storringvej, der ligger i vestlig forlængelse af forten, er et meget flot forløb af lave, enkle gadehuse i bindingsværk og grundmur.

Lillering er et af kommunens bedst bevarede eksempler på en forteby. Samspillet mellem den typiske åbne grønning og den velbevarede gårdkrans er en helhed med store arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter.