Landsbyerne og landskabet



De topografiske forhold opleves tydeligt i byen. Det slyngede vejforløb falder mod Bybækken, der passerer Bygaden i lavningen.

 

Hørret

Hørret har en smuk landskabelig placering i en lille lavning på sydsiden af Holme Bjerge. Terrænet i byen falder mod Bybækken, der ligger i den østlige del af byen.

Hørret kendes tilbage til 1473, hvor byen benævnes som Hørit. Landsbyen kan karakteriseres som en slynget vejby, og den ældre gårdbebyggelse lå primært langs sydsiden af den slyngede Hørretvej.

Af de 17 gårde, der lå i byen omkring 1800, har 12 bevaret deres placeringer, og det store antal gårde præger endnu oplevelsen af byen, der er uden nyere byudviklingsområder.

Landsbyen er karakteriseret af det varierede bebyggelsesforløb langs Hørret Byvej, der har et slynget forløb ned mod den lille bybæk i den østlige ende af byen. Langs sydsiden af Hørret Byvej er et særdeles flot forløb af ældre gårde, der sammen med husbebyggelsen og skråningerne langs vejens nordside danner et tæt forløb med store rumlige kvaliteter. Hovedparten af de gamle gårde er helstøbte, firelængede anlæg, der ligger med store udlænger i henholdsvis kampesten og bindingsværk tæt ud til den slyngede vej. Store træer er med til at fortætte bygaden. Enkelte velbevarede småhuse fra tiden omkring 1900 står som velholdte og velbevarede eksempler på periodens byggeskik.

Det oplevelsesrige vejforløb og det store antal velbevarede gårdanlæg i byen danner en værdifuld helhed.



Langs sydsiden af Hørret Byvej er en række helstøbte gårdanlæg med portlænger ud til den slyngede vej.

 

Til top