KOMMUNEATLAS - Forord / Indledning 1

Forord

Århus Kommuneatlas udgives i en tid med stor interesse for kulturmiljøet.

Atlasprojektet påbegyndtes bl.a. under den forudsætning, at det blev forberedt og udviklet, så data om bevaringsværdier kunne indgå sammen med andre registerdata i et kortbaseret planinformationssystem, der er under udvikling i Århus Kommune. På grundlag heraf bliver det f.eks. muligt at producere temakort med udgangspunkt i registerdata til brug i planlægnings- og administrationsarbejdet.

Skov- og Naturstyrelsen og Århus Kommune gik i gang med udviklingsopgaven i 1995, og projektets forundersøgelse samt kortlægning og registrering af bevaringsværdier påbegyndtes tidligt i 1996.

Århus Kommuneatlas udgives i to bind som beskriver de vigtigste resultater af projektet. I atlas I beskrives de store sammenhænge og udviklingen på land og i by, og der redegøres nærmere for bevaringsværdierne i en række bebyggelser og landsbyer. I atlas II beskrives kommunens arkitektur og byggeskik. Desuden gengives registreringen af ca. 21.000 bygninger opført før 1940. De mange kort, der vises, kan fungere som en vejviser over de ældre bygningers bevaringsværdier.

Med Århus Kommuneatlas er der kastet nyt lys over bevaringsværdierne i Århus Kommune. Borgere, planlæggere og politikere har fået bedre muligheder for at vurdere, hvilke kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter der lokalt bør varetages i planerne for omdannelse og udvikling i kommunen.

Projektet er udført af arkitektfirmaet Gert Bech-Nielsen, Århus, med arkitekt m.a.a. Gert Bech-Nielsen som konsulent, i samarbejde med arkitekt m.a.a. Gøsta Knudsen, arkitekt m.a.a. Lars Bock, arkitekt m.a.a. Arne Høi, arkivar Erik Korr Johansen og arkitekt m.a.a. Elith Juul Møller.
 

Arbejdet med projektet har været fulgt af en følgegruppe, der har medvirket med rådgivning og vurdering af resultaterne. Formand for gruppen var stadsarkitekt Ole Østergaard, Århus Kommune. Fra Skov- og Naturstyrelsen deltog kontorchef Gregers Algreen-Ussing, arkitekt Knud Vaaben og fuldmægtig Kurt Boye Jensen. Endvidere deltog arkitekt m.a.a. Johan Richter, arkitekt m.a.a. Mads Møller, arkitekt Jens Ole Pedersen, Århus City Forening, afdelingsbibliotekar Leif Dehnitz, museumsinspektør Hans Jørgen Madsen, rektor Gøsta Knudsen, bygningshistoriker N.J. Israelsen, arkivar Ib Gejl, arkitekt m.a.a. Jørgen Bue Beck og arkitekt m.a.a. Heinrich Schlesinger. Fra Århus Kommune deltog endvidere vicedirektør i Mag. 2. afd. Bjarne Knudsen, naturforvaltningschef Troels Bak, informatikchef Søren Dall-Hansen, bygningsinspektør Thorkild Kjær, arkitekt m.a.a. Claus Navntoft og stabsleder Thorkild Green Jensen.

En tak til alle, der har været med i arbejdet, og en særlig tak til alle i følgegruppen, som frivilligt har lagt tid og viden i arbejdet.
 

Karen Westerbye-Juhl
Direktør
Skov- og Naturstyrelsen
 


Hans Schiøtt
Rådmand,
Magistratens 2. Afd.
Århus Kommune


Følgegruppe og konsulenter fotograferet den 24. juni 1997.
På billedet fra venstre:
Ole Østergaard, Gøsta Knudsen, Mads Møller, Thorkild Kjær, Gert Bech-Nielsen, Thorkild Green, Jens Ole Pedersen, Arne Høi, Jørgen Bue Beck, Hans Jørgen Madsen, Johan Richter, Lars Nicolai Bock, Søren Dall-Hansen, Erik Korr Johansen, Knud Vaaben, Leif Dehnitz, Ib Gejl, Claus Navntoft, N.J. Israelsen og Elith Juul Møller.
Heinrich Schlesinger, Bjarne Knudsen, Gregers Algreen-Ussing og Kurt Boye Jensen var ikke tilstede ved fotograferingen.