Århus Kommuneatlas vil givet komme til at indvirke på de kommende års planlægning. Bevaring i forhold til fornyelse er en balance, der løbende bør reguleres i det gældende plangrundlag.

I tiden er der klare tendenser til, at denne balance vil rykke mere mod nybyggeri, især i de centrale bydele. Rummeligheden er som nævnt tilstede, intentionerne i planlægningen peger på mere nybyggeri her, og der kan iagttages forskellige tendenser, som tyder på, at den betydelige tilbageholdenhed med at nedrive gammelt og slet vedligeholdt byggeri for istedet at opføre nyt arkitektonisk indpasset byggeri nu er ved at ændres.

Hvordan Århus Kommuneatlas kan komme til at indvirke på den proces, fremgår allerede af kommuneplanen. Kommuneatlasset er vejledende og indebærer ikke nødvendigvis, at de registrerede bevaringsværdige bymiljøer og bygninger for enhver pris skal bevares. Det må basere sig på en afvejning af forskellige hensyn - f.eks. bevaring af en enkelt bygning over for, hvad der kan opnås for kvarteret som helhed ved et nyt byggeri, der understøtter de eksisterende kvaliteter i området. Økonomien og realismen i genbrug sammen med bygningens fremtidige anvendelse må også indgå i afvejningen.

Kommuneatlasset vil blive brugt som et redskab for lokalplanlægningen og den konkrete sagsbehandling.

Bevaringsplanlægning i Århus Kommune i fremtiden



Nok ikke en bygning omfattet af SAVE, men klart værd at bevare. Lysthus i Rosengadesaneringen.

 

Til top
Bevaringsplanlægning handler i allerhøjeste grad også om arkitektur som en vigtig del af vores kulturarv, historie og identitet. Arkitektur i Århus Kommune er hovedemnet i dette kommuneatlas, som dermed kan bidrage til at finde den rigtige balance mellem bevaring og nybyggeri og bringe byarkitekturen ind som et emne i planlægningen af byen. Bevaringstanken kommer imidlertid stærkest til udtryk der, hvor de kvaliteter, der gør arkitektur bevaringsværdig, formår at afspejle sig i det nye.