I de 15 år der er blevet arbejdet intensivt med byfornyelse i Århus Kommune har hovedsigtet været bevaring af de eksisterende bygninger. Underforstået den del af bebyggelsen der kan beskues fra gaderne. Inde i gårdene er der derimod revet ned, bl.a. gamle industri- og værkstedsbygninger, for på een gang at reducere bebyggelsestætheden og skaffe friarealer og lys og luft til beboerne. Under alle omstændigheder skal der ved ny bebyggelse og ved ombygningsarbejder m.v. stilles særlige krav fra bygningers proportionering til skiltning, og alt sammen med henblik på at opnå en god, arkitektonisk helhedsvirkning.

Frederiksbjerg Vest og Øst og Øgadekvarteret er de kvarterer, hvor der stadig byfornys. Husene her blev bygget af få, men velkendte byggematerialer, og både i anvendelsen af materialerne og i udførelsen af detaljer ses den gode håndværksmæssige tradition. Byggeriet råder idag over langt flere materialer og dermed også over konstruktive kombinationsmuligheder, der ikke altid er til gavn for opnåelsen af en god arkitektonisk helhedsvirkning.

Der er en åbenbar fare for, at den såkaldte hverdagsarkitektur i tiltagende grad forsvinder i de kvarterer i byen, der gennemgår en byfornyelse. En imødegåelse af dette kan ske ved at få udviklet praktiske metoder til varetagelse af byarkitekturen i byfornyelsen.
Byfornyelse



Ejendomsskel kan også betyde skel i bevaringsværdi. Bygning i Guldsmedegade.

 

Til top