Byplaner og byggekrise 1914-1930

Betingelserne for at lade udvidelserne i byen foregå mere planmæssigt blev forbedret i disse år, både fordi en større del af udstykningerne var kommunale og som følge af byplanloven fra 1925, der gav kommunerne ret til at udarbejde samlede byplaner for nye udstykningsoxnråder. Af væsentlig betydning for byens videre udvikling blev den bebyggelsesplan, som arkitekt A. Klixbull i 1918 udarbejdede for markjorderne vest og nord for byen; først og fremmest fordi den kom til at danne grundlag for områdets vejsystem, der bl.a. omfattede anlæggelsen af Ringgade-systemet mellem Skanderborgvej og Grenåvej.

Kun korte strækninger af Ringgaden blev dog færdiggjort i tyverne. Sdr. Ringgade blev anlagt i forbindelse med den fortsatte udbygning af Marselisborg-området (Stadion Alle-kvarteret, villaveje langs Skovbrynet og ved Strandvejen), og længst mod nord blev et stykke af Nordre Ringgade gjort klar i sammenhæng med udstykning af et villakvarter (Polarkvarteret) vest for Grenåvej omkring Marienlund.

Både Polarkvarteret og en villaudstykning nord for Viborgvej (Fuglekvarteret) havde efter de første udtlytninger hertil i tyverne nærmest karakter af havehusbebyggelse. Det havde sammenhæng med den boligmangel, der gjorde sig gældende i årene under og efter første verdenskrig, og som skyldtes både mangel på byggematerialer og vanskelige finansieringsmuligheder.

Den omfattende mangel på boliger førte til offentlige foranstaltninger for at forbedre byggevilkårene, dels ved at yde tilskud til private, almennyttige bolig- og byggeforeningers opførelse af beboelsesejendomme, dels ved at kommunen selv stod som bygherre af boligejendomme. Boligforeningsbyggeriet i tyverne omfattede 61. a. etageejendomme på Trøjborg og store karreer ved Vesterbro Torv (Teglgården), i Mølleengen og ved Stadion Alle, mens kommunale ejendomme især blev opført på Frederiksbjerg vest for Frederiks Alle (Steinmannsgade, Læssøesgade m.fl.).

De mest markante ændringer i midtbyen i tyverne var ombygningerne omkring banegården og den begyndende sløjfning af Søndre Kirkegård, der skabte plads for anlæggelsen af Park Alle. Desuden fortsatte udbygningen af Mølleengen, hvor der også blev opført en godsbanegård, og lidt længere mod vest begyndte udstykningen af trekantområdet mellem Viborgvej og Silkeborgvej
.