Dronning Margrethes Vej
Dronning Margrethes Vej er opkaldt efter Nordens dronning Margrethe I (1353-1412).

Vejen har sin oprindelse i den gamle landevejsforbindelse mellem Århus og Grenå. Den 22. oktober 1903 vedtoges det at kalde landeve-jen for Grenåvej fra hjørnet ved Trøjborgvej, men den 6. oktober 1904 ændredes navnet til det nuværende på strækningen op til Marienlund. I 1920-21 blev vejen sænket og omlagt mellem Herluf Trolles Gade og Skovvangsvej.

De første aktiviteter langs Dronning Margrethes Vej begyndte omkring 1840 på østsiden af vejen ved Trøjborgkløften, hvor et terrasseformet anlæg kaldet "Lille Paradis" etableredes med opstillede lysthuse og et lille beværtningssted. Over for Trøjborgkløften opførtes i slutningen af 1840'erne traktørstedet Trøjborg, som eksisterede indtil arealet i slutningen af 1880'erne udstykkedes til villagrunde, og hvor de renæssanceinspirerede villaer (nr. 2-14) opførtes op mod århundredskiftet. I 1982 blev villa Trøjborg (nr.4) nedrevet til fordel for en eta-geboligbebyggelse (nr. 2A-B).

Villa- og etageboligbebyggelsen langs gadens vestlige side på strækningen fra Trøjborgvej til Skovvangsvej opførtes 1900-1929, idet dog villaen på nr. 79A først opførtes i 1952.

Langs vejens østlige side udgøres bebyggelsen udelukkende af villa "Pax" (nr. 14) og den nyopførte 4-etages etageboligbebyggelse (nr.
2A-B), der nu danner afslutningen på randbebyggelsen langs Skovvejen. På resten af vejstrækningen frem mod Marienlund danner vejen Ris Skovs vestlige skel.

Den vestlige vej side nord for Otto Ruds Gade er udelukkende bebygget med villaer, der fortrinsvis har åbne forhaver. Villaerne er opført i 1½-2½ etage, og er for de flestes vedkommende pudsede og malede. De fremstår med en næsten kvadratisk grundplan og med afvalmede tage samt ofte også med mansardetage. Bebyggelsen langs den sydlige vejstrækning udgøres af en 4½-etages, sluttet randbebyggelse. Huse opført lige før århundredskiftet er udført i tidens renæssanceinspirerede arkitektur, d.v.s. i blank mur med pudsede og malede facadedekorationer. Endelig forefindes der tre Louis Seize-inspirerede bygninger (nr.19-23) fra 1910-12, hvis facader er pudsede og malede og ligesom flere af rødstensejendommene forsynet med karnapper.

Trøjborgs karakteristika - de markante overgange mellem den høje, monumentale karrébebyggelse med sin bymæssige karakter og det forstadsprægede villabyggeri - kommer i sin smukkeste konsekvens til udtryk langs Dronning Margrethes Vej, hvilket ikke mindst vejens naboskab til Ris Skov er en stærkt medvirkende årsag til.

Dronning Margrethes Vej's status som en vigtig indfaldsvej til byen medfører en voldsom trafikbelastning, som påvirker det lokale bolig-miljø. Dog præges miljøet i positiv retning af naboskabet til Ris Skov, ligesom kvarteret som helhed nyder godt af de rekreative muligheder, denne skov frembyder.

Til top