Falstersgade
Falstersgade, der blev anlagt i 1894-1899 og navngivet i 1897, er opkaldt efter øen Falster.

Gaden er anlagt i to etaper. Første etape - strækningen fra Kaserneboulevarden til Fynsgade - var en del af en planlægning af byens nordlige og østlige jorder, der blev iværksat af Udvalget for byens udvidelse og bebyggelse. I denne planlægning indgik bl. a. 'boulevarderne samt en forlængelse af Fynsgade og Sjællandsgade og etableringen af Falstersgade. Ved planlægningen af Falstersgade havde man intentioner om at fastlægge gadeforløbet således, at gaden kunne indgå i et net af ensartede karrégader, men ved den endelige udførelse måtte man underlægge sig de enkelte grundejeres interesser, og gaden fik derved sit nuværende forløb og blev etableret på arealer, som blev afgivet fra henholdsvis, kommunalt og privat ejede grunde.

Allerede 10 år før gaden blev anlagt, var der blevet bygget flere villaer på frie arealer vest for Ny Munkegade Den første villa Villa Bakkehuset' blev bygget allerede i 1884, og i årene efter kom villaerne Udsigten, Lindely, Sorgenfri (Solhøj), Ro-ligheden og Landlyst til.

Nogle af disse gamle huse eksisterer stadig og er med til at give gaden sin særlige karakter.

Anden etape af gadens anlæggelse, der blev iværksat omkring 1899, var først tænkt som en forlængelse af det eksisterende gadeforløb frem til Samsøgade, men da dette projekt p.g.a. terrænets karakter ville blive for dyrt, valgte man at lade gaden følge det vejforløb, der dengang dannede forbindelsen fra Ny Munkegade til 'villaerne'.

Hovedparten af bebyggelsen, der i dag indrammer gadeforløbet, er 4½-etages teglstensbygninger med pudsede, renæssanceinspirerede facadedekorationer opført i tiden omkring århundredskiftet. Enkelte af bygningerne fra samme periode er pudsede og malede i lyse farver med facadedekorationer inpireret af fransk barok.

Et af flere karakteristiske træk i gadebilledet er den gule hjørneejendom ved Fynsgade. Gadens knækkede forløb er med til at give denne ejendoms hjørnekarnap med kvist og spidstag en særlig fremtrædende plads.

Børneinstitutionen Falstersgade 17, der er bygget på grunden, hvor Villa Bakkehuset tidligere havde sin plads, har ikke været i stand til at udfylde hullet efter det gamle hus på en rimelig måde, og gadeknækket har derfor en lidt udefineret karak-ter.

Falstergade er ligesom flere af gaderne i kvarteret en forholdsvis stille boliggade med kun få butikker og uden væsentlig belastning af gennemkørende trafik.

Gadebilledet præges dog, specielt i den nederste del af gaden, i nogen grad af parkerede biler. Gaden og fortovene er her så brede, at man arrangerer sig med parkering på tværs, hvilket giver gaden en stor egenparkering og hæmmer mulighederne for at opnå et rimeligt gademiljø.
Til top