Finsensgade
Finsensgade på strækningen fra Nørre Boulevard til Trøjborgvej blev på et byrådsmøde den 5. oktober 1904 opkaldt efter den verdenskendte danske læge Niels Ryberg Finsen (1860-1904), der var foregangsmand ved lysets benyttelse som helbredelsesmiddel.

I 1906-07 var jordarbejdet gennemført på strækningen mellem Trøjborgvej og Larsen-Ledets Gade, og i 1908-09 var hele gadestrækningen anlagt i 30 alens bredde med chaussébrolægning på vejbanen, allétræer og fortove samt en cykelsti mellem kantstenen og allétræerne. I juni 1935 besluttedes en forlængelse af Finsensgade ved anlæggelse af strækningen mellem Trøjborgvej og Nordre Ringgade.

Ved den nordøstlige side af gaden opførtes Sankt Johannes Kirken, som indviedes den 19. februar 1905, efter tegning af arkitekt Valdemar Schmidt. Nord for kirken ved gadekrydset mellem Finsensgade og Trøjborgvej opførte kommunen i 1907 Finsensgades Borgerskole. På det nordvestlige hjørne af krydset byggedes i 1910 Århus Seminarium efter tegning af arkitekt Frits Jensen for Kirkelig Forening for Indre Mission i Danmark. I 1964 opførtes en tilbygning tegnet af E. Høvring Nielsen langs Finsensgade. Over for seminariet, på det trekantede grundstykke ved Barthsgades og Finsensgades udmunding byg-gedes i 1951 en stokbebyggelse tegnet af arkitekt C. F. Møller til beboelse for kommunehospitalets læger og sygeplejersker. Bebyggelsen blev udbygget i 1957 ved opførelse af yderligere to fløje og en mellembygning.

Kirken er fritliggende og omgivet af græs og træbeplantning. På strækningen fra Larsen-Ledets Gade til Trøjborgvej er der allétræer i begge vejsider, som på den vestlige side forløber langs Kommunehospitalets massive rødstensbebyggelse.

Bebyggelsen langs gaden er som helhed opført i rød tegl dog med undtagelse af bygningerne ved Århus Seminarium. Den gamle nybarokke hovedbygning i 2½ etage nærmest hjørnet ved Trøjborgvej fremstår pudset og malet, mens den 2-3-etages tilbygning nord herfor er opført i gul tegl. Den uensartede og diffuse bebyggelse skaber i sig selv ikke et sammenhængende og rumdannende gadeforløb, men de store allétræer og Kommunehospitalets dominante byggeri påvirker miljøet positivt.

Finsensgades nordlige del ender blindt med en stiforbindelse ud til Nordre Ringgade. Langs strækningen nord for Trøjborgvej er der eta-bleret vinkelparkering i begge vejsider, mens der syd for Trøjborgvej er etableret kantstensparkering. Ved Trøjborgvej er der sket en omlægning af udkørselsforholdene i krydset, og Barthsgade fremstår nu således som den naturlige fortsættelse af Finsensgade. Omlægningen sikrer, at ind- og udkørsel sker vinkelret på Trøjborgvej. Nord for Trøjborgvej er færdslen overvejende af lokal art, mens den syd for denne vej er suppleret med færdsel til hospital, skole og kirke - dog ikke i større omfang, end at Finsensgade fremstår som et rimeligt gademiljø.

Til top