Læssøesgade
Foruden skolen består nordsidens bebyggelse af forskellige former for erhvervsbebyggelse, der dels er usammenhængende og dels er proportionsmæssigt afvigende fra boligbebyggelsen.

Den af Ambt og Kampmann foreslåede park ville have været et anderledes aktiv for hele kvarteret end den nuværende erhvervsbebyggelse.

Læssøesgade er anlagt i 1887 og 1920 og navngivet i 1887. Gaden er opkaldt efter oberst Læssøe (1811-1850) . Gaden indgik i stadsingeniør Ambt og arkitekt Hack Kampmanns byplan fra 1898 og var tænkt som forbindelsesvej over banegraven i retning mod godsbanegården. Det store areal langs gadens nordside og ud til banegraven var i planen udlagt til parkområde for de umiddelbart syd herfor beliggende boligområder, der hovedsagelig var tænkt bebygget med boligerfor arbejder- og håndværkerstanden. På grund af banegravens udvidelse i 1918-26 blev forbindelsesvejen mod godsbanegården aldrig udført, og omkring 1939 ændredes navnet for den ældste del af Læssøesgade - strækningen fra Schleppegrellsgade til banegraven - til Ankersgade.

Bebyggelsen langs gadens sydside består af 3½ til 4½ etages velproportionerede og homogene bygninger, hvoraf de to østligste karreer er bygget med individuelt opførte huse, medens de 3 sidste er bebygget med ensartede karrébebyggelser. Bebyggelsen er både arkitektur- og kulturhistorisk set et godt eksempel på planlagt og projekteret boligbebyggelse for arbejder- og håndværkerstanden.

I 1921 indviedes en ny stor skole, Læssøesgades skole, på hjørnet af Søndre Ringgade og Læssøesgade. Skolen blev tegnet af arkitekt Ludvig A. Petersen og var en videreudvikling af den skoletype -aulatypen - , der introduceredes i 1914 ved opførelsen af Samsøgades skole.

Til top