Mindegade
Med etablering af Mindebroen i 1634 skabtes grundlag for opførelsen af en ny bydel syd for åens udløb. Bydelen bed først »over broen«, senere Mindegade og Dynkarken. Ordet »minde« betyder munding, åens munding.

Allerede i 1606 var en bemærkelsesværdig bygning, »Trods Katholm«, opført på dette sted, og nu kom andre store bandelshuse til. Efterhånden som havnemolerne ved åens udløb forlængedes ud i bugten, øgedes Mindegades betydning som adgangsstrøg til havnen. Molebyggeriet var et forsøg på at undgå tilsanding af åhavnen. Den stadige moleudvidelse stoppede i begyndelsen af 1800-tallet, da man byggede søndre mole ud for å-løbet.

I gadens sydlige ende lå indtil 1800-tallet Mindeporten, som dog kun var i
funktion til 1690'erne, da bebyggelsen havde bredt sig så meget, at porten måtte flyttes til Dynkarken ved Sønder Allé. (Det nuværende Dynkarken var en del af Mindegade indtil midt i 1800-tallet). Efter å-overbygningen i 1930-erne er Mindegades betydning reduceret kraftigt.

Den nordlige gadesides huller og utilpassede nybygninger gør gaden visuelt urolig. Det forstærkes yderligere af beliggenheden mellem 2 diffuse pladser , der iagttages fra alle positioner i den korte, lige gade.

 

Til top