Niels Juels Gade
Niels Juels Gade blev i 1899 opkaldt efter en dansk admiral (1629-97). Den 24. september 1896 godkendtes en ansøgning fra den daværende ejer af arealet - slagtermester J. M. Ziegler - om anlæggelse af en gadestrækning fra Dronning Margrethes Vej til Tordenskjoldsgade. I forbindelse med gadeudlægget ansøgte naboarealets ejer - fabrikant Viggo Ormslev - om en videreførelse af gaden ind over hans grund på strækningen fra Tordenskjoldsgade til Aldersrovej, hvilket byrådet godkendte den 21. april 1898. Den 15. februar 1906 blev en brolægning af strækningen fra Dronning Margrethes Vej til Willemoesgade besluttet efter ønske fra Trøjborg Grundejerforening, da gaden på dette tidspunkt var stærkt befærdet og i en dårlig stand. I 1935 gennemførtes en omlægning af strækningen mellem Willemoesgade og Aldersrovej i form af en hævelse af kørebanen.

Bebyggelsen langs Niels Juels Gade tog sin begyndelse i 1899, og i tiden frem til 1902 opførtes 32 ejendomme langs gadestrækningen mellem Dronning Margrethes Vej og Willemoesgade, hvorefter byggeaktiviteten ophørte næsten totalt helt frem til 1929. Gaden udbyggedes i 1937 med undtagelse af den nordlige strækning mellem Willemoesgade og Aldersrovej, hvor Jyllands Papirværk i 1949 opførte tilbygninger til det tidligere Trøjborg Bryggeri's bygningskompleks.

Bebyggelsen er opført i 3½-5½ etager med enkelte undtagelser i 1-2 etager, men ellers fortrinsvis 4½-etages bygninger opført i rød
tegl, som for de ældste ejendommes vedkommende facademæssigt er blandt de mest detaljerede i kvarteret.
Facadedetaljerne er i tidens renæssanceinspirerede arkitektur udgjort af dekorerede og profilerede gesimser, vindues- og dørindfatninger, sålbænke og brystninger samt refendfugede underetager.

Endvidere markeres flere gadehjørner med karnapper eller balkoner på smigfag, der afsluttes af spir eller kviste. Enkelte ejendomme i bebyggelsen fremstår helt pudsede med nyklassicistiske facadeudtryk (nr. 11, 23 og 44) eller i gul grundmur med dekorationsbånd i rødt murværk (nr.41). Den øvrige bebyggelse er rødstensejendomme med enkle facadeudtryk, i flere tilfælde funktionalistisk inspirerede og med bygningselementer som karnapper og altaner samt markerede trappefag udført som risalit eller blænding.

Som helhed fremtræder gadebilledet etapevis med arkitektoniske sammenhænge i bebyggelsen, men afspejler samtidig de forskellige byggeperioders skiftende arkitektur. Gadeforløbet stiger op mod Aldersrovej, hvor gaderummet lukkes af dennes bebyggelse. I den modsatte retning ses bevoksningen i Trøjborg-kløften.

Trafikalt er Niels Juels Gade spærret for ind- og udkørsel til Dronning Margrethes Vej med opstillede betonplantekasser. Færdslen består af intern og fordelingsmæssig trafik. Langs begge vej sider er der etableret kantstensparkering, men trods dette fremstår Niels Juels Gade som et rimeligt gademiljø.
Til top