Peder Skrams Gade

Peder Skrams Gade er opkaldt efter en dansk admiral (1503-1581).

Gaden anlagdes i 1899 på arealer ejet af Byggeselskabet Skovvangen, der bestod af en sammenslutning mellem Arhusborgere og et konsortium fra Horsens. Den 5. december 1901 besluttede byrådet gadens navn efter ejerens forslag.

En bebyggelse påbegyndtes i 1904 med opførelsen af Villa Vang (nr. 5), der suppleredes i 1907 ved opførelsen af to sammenbyggede småbuse (nr.47-49) samt enkelte etageboligbyggelser i perioden frem til 1912, hvorefter byggeriet gik helt i stå indtil 1922. Fra dette tidspunkt udbyggedes gaden langsomt i årene frem til 1935.

Villabebyggelsen på strækningen fra Dronning Margrethes Vej til Cort Adelers Gade udgøres af
1½-etages, pudsede og malede huse, idet dog villa Rødsten (nr. 6) fremstår i rødt murværk. Flere af villaerne fra den tid fremviser arkitektoniske virkemidler såsom mansardetage, karnapper og murede gavlkviste. Flere villaer fremstår med ret åbne forhaver og enkelte med markante beplantninger.

Den sluttede randbebyggelse i gaden udgøres af 1½-5½-etages beboelsesejendomme med en overvægt af tidstypiske bygninger i 2½-4½-etager, der hovedsagelig fremstår med mørke, bastante og enkle facadeudtryk i rødt murværk og etapevis med en vis arkitektonisk samhørighed.

Flere af bygningerne er inspireret af den tidlige funktionalisme. I de forskellige bygningstyper ses bygningselementer såsom mansardetage, markerede trappefag udformet med risalit eller murblænding. Endvidere ses enkelte facadefremspring i form af udhængende betonbaldakiner (nr.56) og karnapper.

Den tiltagende vinduesudskiftning, udført i forskellige og uensartede udformninger og af forskellige materialer, belaster et i forvejen noget rodet facadeforløb, som trods flere sammenhængende facader er ødelagt af store etagespring, tilbagerykninger i forhold til gadelinien og regulære huller i randbebyggelsen. Disse huller er ofte udfyldt med simple garagebygninger.

Ovennævnte forhold giver gaden som helhed et diffust præg, der specielt belaster strækningen mellem Tordenskjoldsgade og Steen Billes Gade. Mod øst lukkes udsynet fra gaden henholdsvis af bevoksningen i Riis Skov og bebyggelsen i Steen Billes Gade.

Peder Skrams Gade er hovedsagelig belastet med lokal trafik suppleret med lidt gennemkørende trafik. Endvidere foregår kantstensparkering langs begge vejsider, men i det store hele er der trafikalt og støjmæssigt tale om et roligt og nogenlunde ubelastet gademiljø.
Til top