Sjællandsgade
Mange af husene fremstår i dag med malede facader - en skik, der ligesom i Lollandsgade giver beskueren en farverig oplevelse. Flere af de ældste huse er blevet pudsede og har mistet deres oprindelige facadekarakter, enkelte har fået påsat en ekstra etage, og mange har fået ændret vinduernes oprindelige fagopdeling.

Gadens stigende forløb og husenes varierende etagehøjder frembringer et springende facadeforløb, der sammen med husenes forskelligartede facadeudtryk giver gaderummet en tilfældig og uensartet, men farverig karakter.

Sjællandsgade var tidligere en af kvarterets forretningsgader med et stort antal forskellige dagligvarebutikker- f.eks. var der i 1910-16 købmænd i gaden. I dag er hovedparten af disse butikker lukkede og forretningslokalerne ombygget til beboelse, men gaden har dog stadig sin slagter, sin bager og sine købmænd.

Gaden, der på flere strækninger er belastet af kørende trafik, udgør en del af det system af ensrettede gader, der er etableret i denne del af kvarteret.

Sjællandsgades nederste del er udformet som en §40 gadestrækning, der med overkørseler, indsnævringer og træer neddæmper trafikken og medvirker til at skabe et rimeligt gadeboligmiljø.
Sjællandsgade opstod i begyndelsen af 1800'tallet som forbindelsesvej til et teglværk, der på dette tidspunkt lå, omtrent hvor Sjællandsgade og Sølystgade i dag krydser hinanden. Gaden er senere forlænget flere gange - først i 1888, hvor den blev ført frem til Samsøgade, og senere i 1891 med forlængelsen til Fynsgade.

I perioden indtil 1877 benævnes gaden Teglgårdsstræde - efter det daværende teglværk. Herefter fik gaden navnet Teglgårdsgade, indtil den ved den sidste forlængelse i 1891 får sit nuværende navn Sjællandsgade - afledt af landsdelen Sjælland.

Gadens første bebyggelse, der sammen med bebyggelsen langs Nørregades sydlige side er kvarterets ældste, er opført i 1850'erne - et tidspunkt, hvor bytolden blev ophævet og porten ved Studsgade nedrevet.

Den tidligste bebyggelse består hovedsagelig af 1½ og 2½ etages huse, hvoraf enkelte endnu eksisterer.

I perioden fra gadens opståen og frem til 1870 bliver der her kun opført få huse. Fra 1870 og til 1880 bebygges strækningen frem til Thunøgade, og i løbet af 1880'erne bebygges grundene langs gaden forbi Sølystgade og frem til Samsøgade.

Bebyggelsen i Sjællandsgade, der indgår som en del af kvarterets karréstruktur, er hovedsagelig opført i 2½ til 3½ etager, og i denne gade er det de enkelt udsmykkede rødstensfacader, der præger gadebilledet - husene er opført i 1880'erne med dannebrogsvinduer og fladbundede stik og med gesimser, sålbænke og bryn udført i formsten.

Til top