Skt. Lucas Kirkeplads
Skt. Lukas Kirkeplads er anlagt i 1925 og navngivet i 1917. Kirkepladsen er opkaldt efterevangelisten Skt. Lukas. Den kraftige udbygning af hele Frederiksbjerg-kvarteret havde efterhånden gjort Skt. Pauls sogn til det største sogn uden for København, hvorfor en opdeling af sognet var ønskelig. I 1912 vedtog byrådet en ændring af stadsingeniør Ambt og arkitekt Hack Kampmanns byplan fra 1898, således at Ingerslevs Boulevard forlængedes ud til de Mezas Vej, og pladsen til den nye kirke blev fastlagt. Kirken blev tegnet af arkitekterne Anton Frederiksen og Kaj Anton Gottlob , senere professor og kgl. bygningsinspektør. Konduktør ved opførelsen var arkitekt A. Mogensen, senere stadsarkitekt i Århus. En i 1913 afholdt konkurrence om den nye kirke resulterede i, at arkitekt Holger Rasmussen vandt, men Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsnet ville ikke godkende projektet, og der blev udskrevet en ny konkurrence i 1918, hvor arkitekterne Anton Frederiksen og Kaj Gottlob vandt.

Byggeriet startede i 1921 og afsluttedes med kirkens indvielse den 14. marts 1926.

Inden da var kirkens underste del - krypten - indviet til kirkebrug i 1923. Bygningen er opført i nyklassicistisk stil og tårnet, som vender mod vest, er placeret ud for Stadion Allés midterlinie, der mod syd rammer midten af Århus Idrætsparks hovedbygning. Skib og kor, som er placeret mod øst, udgør een bygningsblok, hvor den udvendige adskillelse kun er synliggjort ved den kobberklædte kuppel over koret.

Pladsens beplantning, som består af kastanie (Aesculus carnea) og poppel (Po-pulus pyramidalis)fra 1926-27 suppleret med nyplantning indenfor de sidste 10 år, præger sammen med beplantningen langs Ingerslevs Boulevard kvarteret positivt i miljømæssig henseende, men selve pladsen har en noget uheldig form. Til gengæld er de to bebyggelser henholdsvis vest og nordfor pladsen nogle af kvarterets arkitektonisk set bedste bygninger, ligesom kirken har stor betydning for kvarterets byæstetiske værdi.
Til top