Studsgade
Navnets oprindelse er ukendt, en gammel form er »Sturisgade«, og det kan forhindes med rådmand Jep Sture, som levede omkring år 1500.

Studsgade er den nordlige indfaldsvej til det gamle Århus. Som de andre landeveje til byen er den tidligt bebygget, allerede i 1400-tallet var det en gade af betydning.

Da senere Mejlgade voksede ud og modtog trafikken fra Grenåretningen, blev Studsgades vækst drejet i nordvestlig retning mod Randers, således at gaden også omfattede den nordlige del af det nuværende Nørreport.

Tidligt har der nok været en port til Grenåtrafikken, men fra 1700-tallet lå Studsgades port omtrent ud for, hvor nu indkørslen til parkeringsanlægget findes.
Bækken fra Vennelyst løb gennem gadens nordlige del. Efter svinget mod syd forenede den sig ud for ejendommen Bækkelund med Borrebækken og løb gennem haverne og under Mejlgade til bugten.

I 1880'erne nødvendiggjorde spildevandsmængden fra Christiansbjerg en overdækning af bækken. Ved Snævringen udvider gaden sig til en lille plads, »Rykind«, hvorfra der i ældre tid gik en lille smøge kaldet Tangegade til Graven.

I 1980 plantedes i indkørslen fra Nørreport til Studsgade fire ahorn, Acer platanoides. Disse danner en portal til Nørreport og virker desuden som et bindeled mellem de nye bygninger langs Nørreport.

Til top