Vestergade
Vestergade var vejen mod Viborg fra det ældste Århus. Bebyggelsen langs Vestergade var den første mod vest udenfor voldene. Gaden blev hurtigt en betydningsfuld handelsgade.

I de første år gik Vestergade kun til Grønnegade, den nordlige side afdenne gadestrækning udfyldtes for det meste afen stor kirkegård, der omgav kirke og kloster.

I begyndelsen af 1800-tallet var gaden en driftig handelsgade, den var forlængst udbygget til Vesterport, og der var mange store købmandsgårde i gaden.

I 1840'erne blev en del af kirkegården udlagt til byggegrunde, og der blev bl.a. bygget en række huse på den nordlige side af gaden foran kirken. De sidste af disse blev nedrevet i 1937.

I 1938 blev der foran Vor Frue Kirke langs Vestergade plantet seks stk. Robinia bessoniana, hvoraf fire er tilbage. Hvor Nygade svinger ved kirken, står en naur, Acer campestre. Træet er et fint eksempel på, hvorledes en plantning visuelt kan angive en gadeændring, hvor dels vejbredden, dels retningen ændres. Foran Kvindernes Hus står en række lindetræer, Tilia cordata, plantet i 1978 som en afgrænsning af torvet. I det sydvestlige hjørne af Vor Frue Kirkeplads står en fontæne af billedhuggeren Jens Flemming Sørensen, opstillet 1979.

 

Til top