Landskaberne omkring Århus er hovedsageligt præget af de sidste afsnit af den seneste istid. Denne begyndte ca. 70.000 år før vor tid og sluttede for omkring 14.000 år siden. Isen, der kom fra Norge og Sverige, stoppede ved en linie, der gik op gennem Jylland fra Kruså til Viborg og herfra over til Bovbjerg. Øst for linien finder man de unge morænelandskaber, som er dannet af de enorme kræfter, de fremtrængen-de ismasser frembragte.

I Århus Kommune præges terrænets overflade af morænebakker, der er dannet af isen, da denne smeltede tilbage mod øst. Nyere forskning tyder dog på, at nogle af de nordligste landskaber i kommunen omkring landsbyen Vorre er ældre, dvs. levn fra en tidligere istid.

Morænelandskabet viser sig på forskellig måde, afhængig af hvor i kommunen man oplever det. Dette skyldes, at afsmeltningen af isen skete i flere omgange - atbrudt af perioder med koldere klima. De store bløde bakker i de nord-vestlige områder, afgrænset af en linie gennem Trige, Borum og Lillering, blev skabt under den sidste istids før-ste afsmeltning. Isen trak imidlertid igen ind over Østjylland - i flere omgange. Først op til førnævnte linie gennem Trige og senere op til en linie over Malling Bjerge op over Fløjstrup til Moesgård. Da isen endelig smelter bort, dannes morænelandskaberne i de østlige og sydlige dele af kommunen. De ses som om et småbakket landskab er "trukket" hen over et mere storbakket, underliggende terræn.

Eksempler på de ældste, højtliggende og storformede morænebakker ses i området mellem Thomasminde og Spørring, men også nord for Borum ved Vindhøj ses de kilometervide bakker. Et for den yngste landskabstype karakteristisk område er det sammenhængende moræne-bakkedrag Holme Bjerge med Jelshøj syd for Århus.

Smeltevandsmasserne har præget og struktureret landskaberne i kommunen. Ådalene blev formet af de vildt strammende og kraftigt eroderende smeltevandselve. To særligt strukturerende tunneldale gennemløber kommunen. Den ene er forløbet gennem Lyngbygård Ådal og dennes forlængelse mod øst - Egådalen.

Landskabets dannelse

Bykerne

Byområde
Overordnet vej
Jernbane
Kommunegrænse
Marint forland
Markant dal
Morænelandskab
Den anden strækker sig fra Silkeborg gennem Tåstrnp Sø og Brabrand Sø ud mellem to markante morænebakkedrag til Århusbugten. Her, på en flad banke nord for åen, er det ældste Århus anlagt.

Arealeme omkring Århus Å og ind vest for Brabrand Sø er hævet havbund ligesom de østlige dele af Egådalen. Man må forstille sig, at disse ydre ådale har været mindre fjorde. Man kan ved Norsminde stadig få et indtryk af en lignende landskabelig situation.