REGISTRANT - Bygningstyper og vedligeholdelse - Typebeskrivelser 3

Typebeskrivelse: Type III

.
Et meget markant træk ved denne type er kontrastvirkningen mellem de røde teglstensfacader og de pudsede, profilerede facadedekorationer. Inspirationen til disse dekorationer er hentet fra renæssancens udbredte brug af sandsten, hvorfor dekorationerne oprindelig har været kalket /malet i lyse farver. Sandstenen indgik i renæssancearkitekturen som en del af facadekonstruktionen, hvorimod den her er af rent dekorativ karakter. De ældste huse af denne type er opført i 3½ etage og forsynede med ret enkle, pudsede facadedetaljer. Det kan være refend- eller kvaderfuget underetage, pudsede sålbænke, vinduesindfatninger, fordakninger og bånd samt evt. en kordongesims.
 
Typen videreudvikles, idet flere renæssancemotiver tilføjes, f.eks. frontoner

og brystningsdekorationer. Dekorationerne bliver større og mere kunstfærdigt udformede og bygningstypen kulminerer omkring århundredskiftet med overvejende 4½ etages bygninger, prydet af karnapper, altaner og flotte hjørnespir eller -tårne. Dannebrogsvinduet er fortsat den almindeligste type, men varianter forekommer dog også. Ved fremkomsten af de 4½ etages bygninger følger også trefagsvinduet, typisk med 2 smalle fag i siden og ét bredt midterfag. Toog trefags vinduer ses ofte i samme bygning. Vinduernes vandrette poste flugter ofte med pudsede bånd i facaden, - en vigtig detalje, som ofte overses ved vinduesudskiftning.
 
De originale døre er sædvanligvis tofløjede fyldingsdøre med overvindue, og vinduer og døre er traditionelt malet i mørke farver.