REGISTRANT - Registrantområder - Frederiksbjerg Vest 8

  Røde teglsten er ligeledes anvendt til de få og enkle facadedekorationer. Alle husene har karnapper, som her er det facadearkitektonisk vigtigste element. Facadernes samspil fremhæves yderligere af gadens svage krumning, hvorved særlig karnapmotivet kommer til sin ret.4
  Arkitekt Ludvig A. Petersen kom i det første årti efter århundredskiftet til at præge Ingerslevs Boulevard og Ingerslevs Plads. Kommunen byggede her de to borgerskoler, Ingerslevs Boulevards skole og N. J. Fjords Gades skole henholdsvis i 1902-03 og 1909- 10. Hertil kom Århus Tekniske skoles bygning ved Ingerslev,s Plads, opført i 1903. Alle disse monumentalbygninger er opført efter tegninger af Ludvig A. Petersen.
  Århus Tekniske skole er i arkitektonisk henseende udpræget nybarok. Den kraftige hovedgesims og den pilasterinddelte midtrisalit med fronten i mansarden, ligesom den fine indgangsportal er alle detaljer, der kan findes i den barokke arkitektur. I den næsten samtidige Ingerslevs Boulevards skole betjener Ludvig A. Petersen sig af den romanske stil. Det skiferbeklædte, fladtskrånende tag har træbeklædt udhæng. Den liseninddelte facade er foroven afsluttet med rundbuefrise, der ligesom de cirkelrunde blændinger mellem etagerne er udsmykket med den dengang moderne jugendstils yndede naturalistiske motiver. Trods detaljerne virker bygningen massiv og tung, og den indeholder ikke den rigdom af arkitektoniske virkemidler, der kendetegner de øvrige af hans bygninger. Langt mere festlig virker N.J. Fjords Gades skole i sin nygotik. De karakteristiske kamtakkede tværiløje/risalitter skyder ud fra de røde facader og stejle, sortglaserede tagflader. Facaden har en rigdom af forskellige gotiskinspirerede dekorationer, der her er sammensat på overbevisende måde. Anvendelsen af natursten eller imiteret natursten i underetagen tilfører den store bygning et massivt og solidt udseende.
  Arkitekt Ludvig A. Petersen tegnede også den tredie borgerskole - Læssøesgades 
 
4) Der skal i øvrigt med hensyn til bygningernes arkitektur henvises til afsnittet Arkitekturhistorisk analyse i registrant Frederiksbjerg Øst, idet udviklingen i Frederiksbjerg Vest og Øst stort set er ens.


Hedemannsgade set fra Læsssøesgade mod Frederiksbjerg Torv
fot. omkr. 1923, Lokalhistorisk Samling.
 
 
skole, opført i 1918-21 - på Frederiksbjerg (ill.). Den monumentale bygning er opført i nybarok stil som et firefløjet anlæg med lukket gård/aula. Det er meget stramme og symmetriske facader, hvor bygningens hjørner er markeret som risalitter. Med Læssøesgades og Samsøgades skole (opført 1913-14) skabte Ludvig A. Petersen og Århus kommunale skolevæsen en ny skoletype - aulatypen - der ikke blot en ny fase. Samfundets udvikling gjorde det almindeligt at arbejde med større enheder, og der tilstræbtes en rationalisering af byggeriet for at holde de stigende omkostninger nede. Den nordligste og ældste af de to symmetriske karrébebyggelser ved Gerlachsgade, som er tegnet af arkitekt V. Puck jun. og opført af kommunen i årene 1917-19, er starten på den helt ens karrébebyggelse, en bebyggelsesform, der på afgørende vis kom til at præge hele den fortsatte udbygning af 
Frederiksbjerg Vest.
  En anden lige så betydningsfuld nyskabelse skete i tvillingekarreen syd for Gerlachsgade. Det åbne areal i karreens indre indrettedes nu til fælles grønt haveareal med lege- og opholdspladser (jfr. titelbladet). Puck, der senere blev enerådende på dette tidspunkt, og den præger bebyggelsen omkring Chr. Kiers Plads og de Mezas Vej (ill.). Fremtrukne gavlkviste, tårne og karnapper skyder ud fra de røde facader, og natursten anvendes hyppigt til sokkel og dekorationer i underetagen. Arkitekt Chr. Fruhstiick Nielsen tegnede det store bygningskompleks Trepkasgade, Chr. Kiers Plads og de Mezas Vej. Karreen de Mezas Vej, Vejlegade og Ingerslevs Boulevard, tegnet af arkitekt A. Høeg Hansen, er tydeligt barokinspireret, men udformet i Høeg Hansen's meget personlige stil. Den nybarokke stil præger også de individuelt opførte ejendomme, som f.eks. i Horsensgade og de Mezas Vej.


Lassøesgades skole set fra syd fot. omkr. 1921, Lokalhistorisk Samling.