REGISTRANT - Registrantområder - Indre by 27


Århus Domkirke, bemærk de to huse langs Havnegade.
 
 

Lille Torv 2 efter arkitekt Thorkel Møllers ombygning i 1907.
 
 


Officersbygningen i Vester Alle.
 
 
i 1850 var på 7.886, i 1900 var steget til 51.814.
  Efter at arkitekt V. Th. Walther i 1863 havde afløst G. G. F. Thielemann, kom han i 1870-erne til at løse en så væsentlig opgave som den store istandsættelse af domkirken. Man kan nok roligt sige, at sporene efter den ødelagte domkirke i Viborg ikke har fristet til nogen gentagelse. Situationen her i Århus, hvor domkirken ikke havde lidt de mange skader ved ildebrande, var da også en anden.
  Til gengæld måtte den gamle bispegård vige i 1883, hvorved et uerstatteligt bymiljø blev spoleret. Man havde nemlig den fejlagtige opfattelse, at man ved

en frilæggelse af kirken kunne give denne bygning en større monumental virkning. Den samme fejl er f. eks. gjort ved Kolnerdomen. Ejendommeligt nok opnår man præcis det stik modsatte, idet ethvert sammenligningsgrundlag ved nedrivning af sådan betydelig randbebyggelse forsvinder. At man senere til skade for kirkebygningen kom til at lede tung trafik forbi, kunne vel ikke forudses i 1880-erne, og man har da også nu forbudt trafik med lastbiler. Det må dog håbes, at man senere kan nå så vidt, at der kan skaffes gågader på torvene, således at freden omkring dette byens fornemste arkitekturminde, Skt. Clemens,
kan genfindes.
  Byens stærke udvikling fra 1870-erne medførte opførelsen af meget store og ofte ret så monumentale bygninger i både tre og fire etager med en rigdom af ornamentale enkeltheder.
  Men det var også nye mennesker, der i de følgende år kom til at præge udviklingen. Her kan nævnes arkitekt Carl Lange (1828-1900). Han havde i 1860- erne bistået Meldahl ved opførelsen af hovedværket i dansk herregårdsarkitektur, Frijsenborg ved Hammel. Her i byen kan nævnes officersbygningen ved kasernen i Vester Allé, samt Wormhus ved Skt. Clemens Bro.
  Her må nævnes C. W. Puck